L’IRTA de Lleida i els satèl·lits de la missió – Sentinel 2A- al servei del Projecte PECT

La Sentinel-2A és un satèl·lit que treballa de forma integrada amb el Sentinel 2B amb la missió d’observar l’escorça terrestre dins del programa Copèrnic impulsat per l’Agencia Espacial Europea (ESA). L’objectiu d’aquesta iniciativa es der fer estudis de seguiment sobre l’evolució dels usos del sòl en zones agrícoles i boscoses d’arreu del món, així com dels canvis que experimenta l’escorça terrestre com a conseqüència de l’activitat humana i també dels efectes dels desastres naturals.

En aquest context, l’equip de investigadors de l’IRTA, integrats en el projecte PECT- Aigua, gestionen de manera periòdica les dades dels satèl·lits per crear un Sistema de Informació Geogràfica (SIG) Intel·ligent que permet donar informació quasi en temps real sobre l’estat dels conreus del Baix Ter i gestionar millora les seves necessitats hídriques per ser més eficients en l’ús de l’aigua del riu.

La missió Sentinel-2 integra:

  • L’obtenció de imatges multiespectrals amb 13 bandes en l’espectre visible, també sobre l’infraroig d’ona curta amb espectres electromagnètics.
  • Cobertura global sistemàtica de les capes de terra dins les coordenades 56 ° S a 84 ° N, d’aigües costeres, i de tot el Mar Mediterrani.
  • Actualització de la informació cada 5 dies amb els mateixos angles de visió amb petites variacions a latituds altes amb una resolució espacial de de 10 m, 20 m i 60 m amb un ampli camp de visió de 290 km.

Ambdós satèl·lits treballen en òrbites oposades, el primer, el Sentinel-2A se va enviar a l’espai el 23 de juny de 2015 en el coet espacial Vega i​ el  Sentinel-2B s’envià a l’espai al març del 2017, amb el mateix coet.

Per més informació:

  1. www.spaceflightinsider.com/missions/earth-science/arianespace-successfully-launches-europes-sentinel-2a-earth-observation-satellite.
  2. www.esa.int
  3. https://sentinels.copernicus.eu